top of page
  • Foto van schrijverentrix

3 tips voor maximaal rendement zonder terugdraaiende teller


Nu het Grondwettelijk Hof heeft besloten dat de Vlaamse regeling van de terugdraaiende teller discriminerend is, zullen honderdduizenden gezinnen in Vlaanderen hun rekenmachine opnieuw bovenhalen. Deze uitspraak is inderdaad een streep door de rekening, maar de impact ervan op jouw portemonnee kan beperkt worden met de drie onderstaande tips.Tip 1: Verbruik wanneer de zon schijnt

Dankzij de terugdraaiende teller moest de Vlaming niet wakker liggen van wanneer hij de opgewekte zonne-energie ook effectief gebruikte. Dat wordt vanaf nu anders. Wanneer we ons gedrag aanpassen, dan kunnen we een groot deel van de zonne-energie ook effectief gebruiken wanneer deze wordt opgewekt. Bijgevolg zal je minder elektriciteit van het net nodig hebben. Zo kan je bewust de wasmachine, de airco, de elektrische wagen en andere grootverbruikers overdag doen werken.


Dit is het makkelijkste te realiseren voor mensen die overdag vaak thuis zijn. Gezinnen die buitenshuis werken kunnen dit oplossen door gebruik te maken van ‘slimme’ toestellen. Deze toestellen kan je programmeren om overdag zelf op te starten. Daarnaast bestaan er ook ‘Smart Grid controllers’ die jouw elektrische toestellen automatisch inschakelen wanneer de zonnepanelen goedkope elektriciteit produceren. Een voorbeeld hiervan is SMA Smart Home.


Tip 2: Bekijk de energie-efficiëntie van jouw woning

Naast de zonne-energie te gebruiken wanneer ze beschikbaar is, kan je er ook voor zorgen dat je minder energie nodig hebt. Nu is misschien het geschikte moment om al die halogeenlampen te vervangen door LED-lampen, of om die oude droogkast en diepvriezer te vervangen door een A+ model. Toestellen die ouder zijn dan 15 jaar vervang je sowieso best door een energiezuinig model.


Daarnaast kan je ook de energierekening verlagen én tegelijk het wooncomfort van jouw woning aanpakken. Dit kan door bijkomende isolatie te plaatsen, door de oude verwarming te vervangen door een warmtepomp of condenserende gasketel, door ramen te vervangen, een warmtepompboiler te plaatsen, enzovoort. BENovatiecoaches geven gratis advies over welke ingrepen het beste zijn voor jouw situatie en ze helpen jou ook om hiervoor de juiste subsidies aan te vragen.


Tip 3: Plaats een thuisbatterij

Het is onmogelijk om 100% van de geproduceerde energie ook effectief overdag te gebruiken. Ook ’s avonds en ’s nachts hebben we elektriciteit nodig. Hier kan de thuisbatterij soelaas brengen. Iedere bestaande zonnepaneelinstallatie kan worden uitgebreid met een thuisbatterij. Dit kan op verschillende manieren, namelijk door het bijplaatsen van een batterij-omvormer of door de gewone omvormer te vervangen door een hybride-omvormer.


Doordat je de energie die je overdag niet gebruikt kan opslaan, zorgt de thuisbatterij ervoor dat het eigen gebruik van de geproduceerde elektriciteit stijgt. Idealiter kan je met een thuisbatterij het gebruik van zelfopgewekte zonne-energie doen stijgen tot 70% tot 80%. Dit leidt opnieuw tot een lagere elektriciteitsrekening, doordat je minder elektriciteit van het net moet afnemen op momenten dat er geen zon is.


Wil je weten hoe Entrix jou kunnen helpen om deze tips in de praktijk te brengen? Aarzel niet om ons te contacteren!

bottom of page